Friday, November 25, 2011

harapan setinggi puncak kinabalu (episode 2)

masih makan malam..
bukan senang nak abeskan makanan yg rasa2 smua leh dimakan ni..
lepas mkn, isap okok.. kang sambung mkn lg..
aku tak le isap okok.. hehehe..

kalo x makan pn, myembang je la.. mcm2 crita leh kuar sampai la aku meletakkan 2org sebagai penanda aras utk sampai ke laban rata serta puncak kinabalu tu hahaha..
kalo 2org tu lepas, smua org kompem lepas..
2org tu adalah si faizal dan azmi.. jgn mrh haaaa.. aku bkn nak malukan korang..
aku nk crita yg benar2 je ni.. hehehe

aku dah mula berubah tempat.. sbb dah x mkn.. bg can pd yg nak myambung mkn tu utk guna meja wpun meja tu byk lg sbnrnya..
aku nak tgk2 lg kelebihan jaket yg aku beli tu.. almaklum la kat tong's td x sempat nak riki beria2 sbb byk sgt org bsesak2 kat tmpt tu.. pelik gak byk org sebok nk beli jaket dan beg..

masih lagi kat tempat yg sama.. tapi aku tetap x puas ati pasal apa zip tu payah nak bagi naik..
adoiii dah la rm90++ slepas diskaun.. xkn la dah rosak.. risau2.. kang kesejukan aku kat puncak..

hinggakan org lain pun prasan aku buat apa.. hahaha.. tu la dorg tangkap gmbr aku tgh mbetulkan zip ni..
rupa2nya ada skil utk naikkan zip tu.. puas aku kaji baru aku tau.. 
dah ok pun.. dah leh pakai smula.. perut pun dah kenyang..

bila suma dah kenyang, kami pun bgambar kat kawasan letak kereta kat kinabalu park ni..
semua ceria.. semua x sabar nak mendaki..
dah lama kami tunggu saat ni..
kalo x silap smuanya 22org.. perempuan hanya 3org selebihnya lelaki.. yeyeh!!!

tiba la kami di rock hostel itu tadi.. gini la gayanya bangunan tu.. 2tingkat.. bilik bawah lebih selesa dr bilik atas.. tp x kisah la kami bkn nk gi honeymoon tp nk buat aktiviti lasak esok harinya.. kena la tido awal ye x..

ni la antara bilik rehat yg ada kat situ.. mybe utk minum2 air, mkn2 biskut.. paling x pun tmpt main daun terup hahaha..

ni lorong di koridor tingkat atas..
smuanya kayu.. mhadap hutan.. 
aku x teliti sgt bhgn luar ni sbb aku lebih teliti bhgn tilamnya yg empuk tmpt aku nk tido tu nanti..
maklum la aku dah lama x tido atas tilam disebabkan lepak kat kl sentral 6jam sebelum sampai ke lcct sepang sterusnya terbang ke kk..hanya lelap masa dlm flight je.. adoi3..
yg aku tau, aku x sedar dorg tido kul brapa sbb aku awal2 lg dah lelap dgn jaket duduk dlm slimut..
esok paginya aku bgn jam 6..

 baru la badan segar.. baru la leh senyum luas2 hahaha.. hmmmmm..
amik udara sesegar segarnya..
fuh lawa la pmandangan kat blkg tu..
nmpk mcm dekat.. kalo gi straight mmg la dekat..
tp nama pun mendaki.. kena pusing sana pusing sini utk ikut jalan yg tidak curam..
aku try utk dress sesimple2nya utk mringankan badan.. 
tapi 1 aku lupa.. mana aku nak letakkan jaket tebal aku tu?
beg dah penuh.. aiyaaaakkk.. xkn nk kena pakai jugak?
ooooo snow cap tu dayah yg hadiahkan.. dia beli kat booth dlm tesco kajang.. tq bebeh!

 acara fotografi..
giliran ismadi plak hahaha..
sumanya brand nike.. kasut mahal2 pun dia bawa daki gunung.. cayalah.. kalo rosak leh beli lagi.. ye x!

 pmandangan gunung kinabalu di pagi hari..
lawa x?
hebat x?
apapun kamera org hahaha..

 sarapan pagi.. tempat yg sama iaitu balsam cafe..
mknn yg tetap sama iaitu byk byk bykkkk..
cuma tpikir awal2, aku nak naik gunung.. kerja berat.. kalo mkn byk mau tmuntah aku nnti..
hehehe.. jd aku amik mkanan ala kadar je..
mkanan feveret dorang masa ni adalah telur sparuh masak..
aku je yg x makan..
sbb aku pikir telur ni buat aku muak cepat dan leh muntah..
hahaha ntah apa pnya pikiran pun xtau..
ada yg mkn telo mentah sbb awalnya dorg ingat telo tu dah cukup sparuh masaknya..
rupanya... cair!!!! hahaha

slepas bsarapan pagi, kami dibekalkan makanan tghari yg telah dibungkus dgn cantiknya.. hehehe.. so dpt la beg kain free ni.. di dalamnya ada sandwich 4layer, telo rebus 2biji (yekkkk telo lagi??), epal sbiji.. tu je yg aku ingat.. hahahah.. ok la tu utk mkn tgh jalan nnti.. 

 ops.. ni hasil aku gak ke? hahaha sbb aku nampak dia la yg paling cantik jd pelayan ni, aku abadikan la dlm blog aku ni.. jgn jeles ek syg!!! hahaha.. tangkap gambar je.. bkn apapun.. tu pun curi2..

 tgk la kekenyangan azmi slepas mkn tadi.. hahaha.. aku rasa kalo x sarapan pun, porch bag dia mmg besar gini lepas je kawin dan dah jadi org tempatan lawas serta bakal jadi ketua kampung bila dah tua nanti kat sana.. yeeehaaaa!!!

 dan acara rutin, kami mengambil gambar kenangan sblm mendaki nanti.. mendaftar pun sudah, kad matrik pun dah dpt, tapau lunch pun dah ada.. kami tggu guide serta pengangkutan je ni.. kita lihat smua muka bsemangat habislah!!!
penanda aras yg aku katakan adalah yg berdiri 5 dari kiri (faizal) tu dan juga 3 duduk dari kiri (azmi) hehehe.. malu la kalo dorg lepas, aku x lepas kannnnn....

 bila dah naik van ke timpohon gate, kami tangkap gambar lagi bagi yg ada lagi kat situ... bagi yg x sabar, dah awal2 ke gate tu utk psediaan blepas.. kat sini pun dah terasa sejuk.. dan aku tpaksa memakai jaket tu sbb beg dah x muat.. adoiiii beratnyaaaaa!!!!!
selamat mendaki!

 setibanya di timpohon gate, ketua guide kami iaitu cik/puan masnani akan mberikan penerangan mengenai pendakian yg akan kami jalani nanti.. 
panjang lebar juga la penerangannya.. 
salah satunya ialah jgn terlalu plahan.. hahahaha.. kalo nak rehat, skejap2 je..
masa utk sampai ke laban rata purata katanya adalah 6jam.. kalo cepat dari tu, maknanya mmg cepat la.. kalo lebih drp 6jam, mmg lembab la kot.. kah3..
kiranya 6jam tu sbg penanda aras utk kami2 ni smua..

 gini la gaya cikgu2 bila mdengar penerangan.. kita leh tgk pbezaan dan psamaan dgn pelajar2 skg ni hahaha..

 ohhhh.. ni dah masuk ke gate timpohon tu.. mula2 mnurun dlm 50meter je..
jumpa la air terjun bila bjalan sejauh 300m..
cantik airnya.. tp mana ada masa nak layan air terjun ni hehehe.. jauh lg pjalanan..

 hoh.. pendakian sedang rancak.. masing2 diam sambil mnumpukan trek.. takut2 la tetiba ada trek yg merumitkan kn.. hehehe.. 
mula la aku dah terasa panas badan ni dlm cuaca sejuk..
sbb aku pakai jaket tebal dan dah mula nk bpeluh..

mula2 pjalanan mmg la aku rajin nak ambik gambar org.. sonok je rasanya.. aku ni brada kat tgh2 group ni.. smua muka simpan tenaga je.. takut2 la awal2 ni dah semput..
kang kalah lak dgn penanda aras..

ohhhhh.. knapa penanda aras aku ni? dah btongkat nampaknya? adoidoidoi.. takkan dah lelah kot?
tadi dia kat depan skali.. 
skg ni sorg2 potong dia.. xkn la nak tinggalkan dia sorg2 kat sini?
apa yg aku buat?
apa jadi pada faizal ni?
pada yg xtau tu, tungguuuuuuuu!!!

bersambung..
tp xtau bila..
tunggu je la ye..

4 comments:

Junaidi Mohamed said...

Hahahahahaha... mentang2 hujung minggu, ko update terus episod 2. Masa naik nak pakai jaket wat apa... masa tido di Laban Rata tu wajib guna jaket... Mana ko belajar perkataan "Tapau" ne?

ALoNa CintamaniszLite said...

dh baca....dok melangut tunggu episod seterusnya nih, hahhaa..

ibn_idris84 said...

aku tau pe ksudahan yg trjdi kt faizal...huahuahua

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...