Friday, November 25, 2011

harapan setinggi puncak kinabalu (episode 1)

Lirik tinggi-tinggi gunung kinabalu
Tinggi tinggi Gunung Kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu
biru biru hujung kinabalu tengok dari jauh
hati saya rindu…

Kinabalu dekat di kundasang
banyak sayur bulih pilih pilih
apa guna pergi luar negeri naik kinabalu
hati saya rindu….

sumandak sumandak pun ramai menunggu
menari-nari lenggang sumayau
sekali melihat melepak kulitnya
saya jatuh cinta….

saya sayang sayang kinabalu
kaamatan pesta bulan lima
sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu….

Kinabalu dekat di kundasang
banyak sayur bulih pilih pilih
apa guna pergi luar negeri naik kinabalu
hati saya rindu….

sumandak sumandak pun ramai menunggu
menari-nari lenggang sumayau
sekali melihat melepak kulitnya
saya jatuh cinta….

saya sayang sayang kinabalu
kaamatan pesta bulan lima
sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu….

sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu….



hahaha.. itu la mukadimah utk pengisian aku kali ni.. iaitu cabaran mendaki gunung kinabalu.. 
dah lama kami merancang perjalanan ke puncak gunung ni.. asalnya dari tahun 2010 lagi..
dan ismadi yg bertanggungjawab menempah tempat penginapan serta tarikh pendakian yang akan didaki oleh guru-guru smk lawas pada asalnya.. tetapi bila tak cukup banyak guru dari smk lawas yang nak mendaki, peserta dibuka untuk guru-guru dan juruteknik-juruteknik di sekolah..

aku juga pada asalnya tak dapat nak pergi disebabkan terpaksa mengawas spm pada tahun 2011 ni.. 
dah aku bagitau pada penolong kanan awal-awal lagi jangan isi nama aku untuk mengawas spm disebabkan aku ada agenda lain yang telah lama dirancang tetapi mungkin tidak diambil peduli..

disebabkan semangat untuk mendaki, aku berkeras juga nak pergi.. aku terpaksa cakap dengan nada tinggi dengan ketua pengawas agar lepaskan aku untuk barang sehari daripada mengawas perjalanan spm.. akhirnya dengan alasan yang agak kukuh, aku dilepaskan hanya sehari walaupun sebenarnya tarikh tiket kapal terbang akan mengambil masa 2 hari cuti..

maka aku terpaksa mengambil inisiatif lain dengan membeli tiket baharu awal sehari daripada tarikh asal.. (wah wah mentang2 jaga spm, ayat dan ejaan aku pun mcm karangan spm gak.. hahaha.. cuma titik tu mesti nk 2x.. ahhhh tukar la mcm ayat dan bahasa pasar.. sori ye cikgu2 bm.. geli la aku taip mcm karangan bm ni..)

maka, 19/11/2011 (sabtu) awal pagi jam 6.40 aku dan dayah pun terbanglah dgn air asia ke kota kinabalu.. sampai kat sana dlm kul 9.30pagi.. awal la plak.. aku janji dgn ambran kul 10lebih.. ambran plak x jadi gi majlis tunang spupunya sbb nak jemput aku.. alahai sian spupu dia.. hehehe.. dlm kul 10lebih sikit, ambran pun sampai bsama isterinya (liza) dan anak sulungnya tu (daniel)..

kami di bawa sarapan dulu kat area2 kk tu la.. lepak2 makan2.. aku dah amik lunch..
kali ni aku kena gak mkn nasi utk dptkn tenaga.. dh lama aku x mkn nasi.. hehehe..
bla bla bla bla pastu aku ajak ambran gi wisma merdeka.. 
misi pertama aku adalah gi pasaraya tong's utk mcari baju sejuk, sarung tgn, lampu suluh (kat kepala) dan apa2 yg bkenaan utk keperluan aku mdaki nanti.. (last2 benda yg x perlu tp dh lama cari pn aku sebat sbb murah kat tong's ni..)

dah setel mbeli, tjumpa lak kwn2 lama kat lawas sperti cikgu matdali, cikgu masni kat wisma merdeka tu.. dorg cuma jln2 shopping kat situ..

dah kuar dr wisma merdeka, kami terus naik ke kundasang.. aku nk tggu geng2 mendaki lain kat sana je sbb kalo tggu dorg mmg lambat gak nk sampai.. hehehe.. dan kami pun sampai ntah dlm kul brapa pun x ingat.. lepak dulu kat depan kinabalu park.. kat situ pun dah sejuk..

dlm 30minit kmudian baru la sampai ismadi sbg ketua rombongan pendakian ni..
kami bkumpul kat dlm kawasan kinabalu park di mana ismadi gi buat pdaftaran manakala kami2 ni bborak la sbb dh lama x jumpa.. ada gak yg aku x kenal dlm group ni sbb dorg ckgu2 baru kat lawas tu..

ambran pun join dok dlm group ni.. ambran x ikut mdaki cuma dia smgt nk anta aku utk gi mdaki.. hahaha tq la ambran.. dan lepas aku dah gi mdaki nanti, ambran dan isteri akan bawa dayah jalan2 disekitar ranau utk mgisi masa dayah smasa ketiadaan aku..

dayah dgn separuh senyum.. hehehe.. olololoooo napa tembam sgt pipi tu.. huhuhu..
oh lupa nk bgtau.. aku akan ditemani kemera dslr canon 600d kpunyaan ckgu junaidi (spupu ismadi).. tima kasih bbyk la junaidi.. kalo x, xde la aku merasa bawa dslr gi gunung hahaha..
 ismadi yg serahkn kemera tu pada aku sbaik saja kami jumpa kat kinabalu park ni..
dan aku yg baru nk blaja guna ni cuma pakai auto setting je le.. hahaha.. dan ini la hasil pertama aku iaitu tangkap gambar bini sendiri.. wahahaha.. apa la..

di atas adalah antara gambar2 bilik utk disewa oleh pengunjung di kinabalu park.. ada yg myewa sbb nk relek2 kat hutan simpan ni.. ada yg mcm kami gak nak mdaki pada sok harinya.. cantik tmpt ni.. dan sejuk!

dayah berlatar belakangkan puncak gunung kinabalu yg dah mula berkabus.. dalam kul brapa ek? 5ptg agaknya..

masih lg di tempat yg sama.. di bawah tu la dorm yg akan kami tinggal hanya utk smalaman.. smua dah masuk dlm pakej tau.. bayaran pakej rm450 utk penginapan (kinabalu park,laban rata), guide, pgangkutan ulang alik ke timpohon dan makanan (kinabalu park,laban rata)..
ok la tu.. makanan pun buffet.. sedap2 plak.. cuma aku ni kononnya control gak time mkn ni..

dayah bsama liza dan anaknya daniel.. (ohhh puncak dibelakang!!!)

hostel? erkk hostel ke dorm? hmmmm x kisah la yg penting sini la kami akan bmalam sehari sblm mdaki.. namanya rock hostel.. biasa2 sj rock hostel ni.. binaan kayu yg cantik dan sejuk.. sebilik ada 2katil tingkat.. dan tandasnya di luar..bangunannya 2 tingkat..

jepp (kiri) dan azmi (kanan) sedang menguruskan brg masing2 utk dibawa ke dlm blk.. ops.. sbnrnya x pyh setel psl brg2 ni dulu.. kita pegi ke 1 tmpt yg best dulu.. 

sblm kita gi ke tmpt best tu, kita bgambar dulu!!!! dari kiri, farid kamil (gelaran di smk lawas), ismadi, mizan, jepp, aku dan awe..

ini la tmpt yg best! hahaha sbb leh kenyangkn perut.. dlm gmbr ialah cikgu chew (42++) mgajar di smk trusan.. aku kenal gak dia ni sbb biasa di lawas dan dia penah wakil bola sepak veteran mwakili limbang di sibu tahun 2008..

seronok la dorg dpt mknn mcm2.. siap kambing bakar pun ada.. owh tidakkk.. aku xleh mkn byk.. hehehe..

tgk sj harga kalo bkn pakej.. dinner saja rm60++ sorg.. nasib baik kami dah tmasuk pakej.. leh mkn kenyang2 tnpa khuatir pasal harga hahaha..

sate ayam dan daging pun ada.. sosej bakar.. sayur2an, daging dan ayam gulai, telo, air panas sejuk dan mcm2 lg la.. sup pn ada..

aku dan saifonazri.. kalo salah eja jgn marah ye pon.. sempat gak la aku dgn dia ni sblm aku pindah.. mybe kenal dlm smggu dua je ms tu kat smk lawas..

hang juluq apa dlm mulut tu saipon? hahaha.. 

kambing bakar yg dah abes dorg sental td kini dibakar lagi.. hahaha laku kambing ko ye chef.. dah layak la jadi peserta/juri master chef malaysia ni?

aku dgn sate.. sbb liat atau sbb gigi? huhuhu itu la baju sejuk yg aku baru beli kat tong's.. dah pakai pun masih sejuk lagi.. kalo bab mkn mmg x ingat masa blalu..

bersambung..

2 comments:

ALoNa CintamaniszLite said...

dh baca..hehe..lagi??

**kot ye pun nk taruk gambar besar2...ejas ler size side bar tu kat blogger.com..ish..ish. Main langgarrrr aje..

Junaidi Mohamed said...

Kambing bakar! Kambing bakar! Kambing bakar! errrmmmmmmppppphhhh... hahahahahahah, rugi2 aku tak pergi sana... ne salah jadual yang UMS buat ne, super cuai tul. Tapi RM450 memang berbaloi lah, cuma dulu2 kami RM120 ja... buat dalam episod lak... cuai betul la geng... hahahahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...