Wednesday, May 20, 2009

Jalan2 ke Labuan dan Brunei..



16,17,18 Mei 2009..

salam..

alkisahhhhh... pengenalannya, mak mentua aku dan adik ipar aku telah pun slamat mdarat di KKIA(kota kinabalu international airport) pd 9mei2009.. so aku & dayah pun gi mjemput.. dlm kul5.15 ptg aku jemput di KKIA tu.. kami pun mcm  biasa mginap kat Tang Dynasty Park Hotel sebilik ada 3 katil.. so free la 3breakfast dan byr rm10 utk tmbh lg sorg.. 

gambar: di tamu gaya street KK.. waktu pagi..

esoknya, selepas kami breakfast kat hotel, kami suma gi tamu di gaya street.. pjgnya dia pnya tamu.. mak aihhhh penat la gak bjalan smpi ke ujung.. mcm2 dorg jual.. dgn arnab, ayam, kucing, anjing pun dijual.. yg halal, yg x halal, pokok2, racun2, bnda2 yg x pnh dijual pun ada jual.. kuikuikui..

gambar: aku rest kejap tggu dayah & mak yg tkandas bli brg..

lama la gak kami kat tamu tu.. tapi beli pun x byk jgk sbb xde kepentingan.. aku teringin nak beli anak kucing yg comel tgh tido tu tp skg x dpt la.. byk hal aku nak buat.. kang mati x mkn lak dia.. huhuhu..

gambar: (iklan) ni baju aku yg latest.. lambang roger federer.. ismadi yg belikan dlm online.. kiranya fully imported la ni..

jam dah kul 11pagi.. kami pun trus on the way ke lawas.. sblm tu, isi perut dulu.. kami pun ke restoran di putatan (penah bawa rombongan mak dan ayah bentong n company) yg dekat dgn INTI kolej tu.. kami mkn nasi campur je la.. mmg tu je yg dpt mgenyangkan kami..

sampai kat sipitang, kami mkn lak sate kambing, perut dan ayam.. mak ceno pun x larat dah nak mkn byk2 sbb kami ni asik makaaaaaaaaaaaaan je dr KK sejak semalam.. hehehehe..
tu la alkisahnya menyambut ketibaan mak mentua dan adik ipar ke borneo ni..

gambar: aku sblm ke ceramah @ taklimat perkembangan staf SMK Lawas.. (dibuat pada hari guru..aduhaiiiii)

seterusnya.. pada hari guru baru ni iaitu 16 mei, kami sbg staf sek telah diwajibkan hadir pada sabtu tu utk dgr ceramah mengenai pencerapan guru dan juga cara utk mngatasi disiplin sekolah.. aku x dpt apa info sgt sbb boring.. aku ni sbnrnya nak la gak rehat2 atau skurang2nya buat la sambutan guru mcm sek2 lain.. ni tidak.. ada ke buat benda yg boleh memboringkan cikgu2.. xde smangat pun nak dgr cearamah.. cuma tpaksa gi je..


gambar: bsama Ismadi(cikgu matematik) di dlm makmal komputer..blakang tu cikgu india namanya Thamotharan (kedah)
 

gambar: nazir tgh syok bagi ceramah tentang pencerapan guru.. aku dgn semangat surf internet..


gambar: sempat lagi dok bgambar.. huihuihui..sbelah tu Danson..


gambar: ini la yg kaklong bakal terima nanti.. magnet peti sejok.. huhuhu.. atau nak yg lain? 3 rm10..


gambar: ini le feri ke labuan mcm gambar kat FP aku dulu..

ni cerita kami ke labuan pulak.. selepas je habis ceramah yg mbosankan tu, aku dan dayah cepat2 balik umah sbb mak mentua dan adik ipar dah pun bsiap utk gi ke labuan.. itu la plan kami.. cuma tgendala sbb ada ceramah tu le pnya psal.. kaco btul.. so kami pun btolak dlm kul1 lebih.. smpi kat Menumbok, Beaufort nak dekat kul4.. nampak feri tu dah sampai.. tak tentu arah la dayah gi beli tiket (kena ada ic baru dpt bli tiket ni).. aku pun mcari parking kreta yg bbumbung (dpn umah org mcm kat Lumut tu la).. cuma bayar rm8 sehari klu bbumbung.. klu xde bumbung mgkin rm5.. so sempat la gak kami naik sbb feri tu tunggu lagi kereta2 yg nak naik sbb rugi gak klu bawa kreta sikit kan.. ari tu x ramai pun org mcm biasa.. mgkn bkn ari cuti.. ataupun org labuan yg byk gi KK.. hehehe..

 
gambar: aku mengabadikan gambar utk diri sendiri.. hehehe..


gambar: rusydan (adik ipar) tgh syok tgk gambar yg dia tgkp tadi sambil merasakan angin laut sepoi2 bahasa arab..


gambar: gini la keadaannya di dalam feri.. ada aircond tu.. tv pun 42" LCD.. hohoho.. masa tu tgh main cerita fast furious 4..


gambar: dayah sonok naik feri.. lagi2 dpt bgambar dgn serombong feri.. ntah apa yg syok agaknya..

gambar: "u jump, i jump".. huhuhu.. kat tingkat atas skali.. menikmati pelayaran.. 


gambar: bkelah di atas feri pun syok gak..


gambar: hoh!! nak dekat smpi dah kita.. bangunan yg tgii byk2 tu mgkn bangunan kewangan labuan klu x silap.. suma bank ada kat sinun..


gambar: landing time.. 

setibanya kami di tanah labuan, mak pun call makcik timah@fatimah yg dikenalinya masa gi Mekah dlu buat haji.. so makcik timah tu pun dtg mjemput kami di depan bank public bank klu x silap.. puas kami tggu yg mana 1 ketenya.. rupanya dia bawa kete Chery.. so kami pun naik la dan dibawanya ke umahnya kat Taman Sehat, Kg Kerupang.. 


gambar: ni la umah makcik timah tu.. di umahnya cuma ada dia dan anaknya 2org.. suaminya dah lama meninggal dunia..

sesampainya kami kat sana,kami pun mandi malam.. rehat2 skjap smbil tgk badminton Malaysia vs China pertandingan Sudirman Cup.. suma pun bsiap2 utk gi makan malam di luar.. makcik timah ni pun penat sbenarnya sbb dia buat byk keje dlm 1 masa.. dia ni leh dikirakan usahawati la kot.. ada ke usahawati? huhuhuhuhu.. usahawan je la sng.. pepandai je aku ni..


gambar: welcome to island seafood..

kami pun naik toyota fortuner miliknya utk ke island seafood.. mmg grand la gak tempatnya tu sbb xde kete yg murah2 parking kat situ.. huhuhu.. atau mgkin kete murah kat sana kan.. setibanya kami kat restoran tu, terus je ke gerai memilih ikan dan ketam utk dibakar atau dibuat apa saja janji sedap dimakan begitu saja.. hehehe..


gambar: dayah bgitu gembira sbb cita2nya nak mkn seafood tcapai di labuan..


gambar: perundingan harga sdg dilakukan..


gambar: dayah semakin hepi sbb mak telahpun memegang sepit.. smakin hampir utk mdapat ikan besar.. huhuhu..


gambar: ini la menu utk seafood yg ada.. pilih je.. harimau menangis? ntah.. xtau rasa apa.. x order pun..


gambar: senarai harga di labuan ni.. aku xtau harga pasaran skg so xde la nak komplen apa..


gambar: mak menyambung kembali topik2 borak yg tgendala tadi bsama makcik timah..


gambar: waitress sdg amik order air ni.. siap ada ID card lagi tu.. hehehe.. aku order air tomato..


gambar: ni la makanan kami.. ketam masak apa ntah.. siakap 3rasa.. sotong goreng tepung.. kailan ikan masin, tomyam campur dan nasi putih..

so malam tu aku kenyang sgt mkn.. smpi x larat nak buka mata dah.. huhuhuhu.. kami bertujuh pun balik la ke rumah utk melelapkan mata.. dah letih sgt seharian aku ada aktiviti bmula dari gi sekolah pagi tu..

pagi esoknya, kami bangun dan mandi.. mak dan makcik timah tgh menyediakan sarapan bbentuk bihun goreng dan keropok kering yg mak bawa dr tganu.. so kami pun mjamu selera.. 


gambar: melawat prusahaan cendawan makcik timah..

arini yg sbnrnya aku tau makcik timah ni usahawan.. ptama, kami gi melawat rumah cendawannya kat kampungnya (lupa nama kg tu) dgn naik fortunernya la.. kali ni cuma makcik timah yg bawa kami.. anak2nya ada urusan lain.. 

gambar: dayah bsama benih2 cendawan yg belum nak kuar sbb muncungnya btutup.. hehehe..


gambar: aku cuba menyelidik mcm mana cendawan ni sedap sgt kalo dibuat sup.. hehehe..


gambar: kami btiga rasa mcm nak buka bisnes cendawan ni nanti.. hehehe..

lama gak kami kat sana.. mgkin dlm 1/2 jam kot.. makcik timah tu byk gak la bg penerangan kpd kami ttg pjagaan cendawan ni.. so kami pun bkn penah mlawat tmpt2 gini.. masa ni la nak tanya byk2.. hehehe.. dan makcik timah pun bagi la mak bbrapa bungkus cendawan sbg cenderahati yg telah pun aku mkn smalam.. huhuhuhu.. sedap masak sup..


gambar: Chimney? aku kurang pasti la tmpt ni.. tapi yg aku tau bkenaan dgn trowong arang batu..

sterusnya kami di bawa melawat ke Chimney.. ni tmpt bsejarah la kiranya.. org dulu2 dr China dtg labuan utk gali dan gali arang batu (ye kot).. hehehe.. so ada la replika lorong trowong arang batu.. siap ada replika org cina tu skali.. takut gak dia bgerak sbb aku suka main rambut dia tu.. hehehe.. 
gambar: tu la replika patung tu.. sku skg brada dlm trowong tu la..


gambar: mak dan dayah bgambar blatar blakangkan menara serombong asap dari terowong arang batu tu (ye kot)..

makcik timah tu rupanya tokey utk cleaner2 kat kompleks chimney ni.. dia pnya kontrak la yg cuci2 kat kawasan ni..


gambar: dayah dan mak di dalam muzium chimney.. byk gak la artifak2 yg dijumpai..


gambar: aku rasa mcm gi lawatan sambil belajar utk kelab sejarah lak.. huhuhu.. tu la menara chimney.. masa ni ujan.. so x dpt la nak gi dekat..


gambar: dayah dgn menara tiruan di depan kompleks.. explorace penah dtg sini la kot..

dan makcik timah pun bawa kami pusing2 1 pulau tu.. lalu la kami di tepi2 pantai, di UMS, di sekolah sains, petronas dan mcm2 lagi.. masa tu pun ujan.. xde la kami brenti kat tmn burung atau bsamaan dgnnya.. jam dah kul12lebih.. kami pun gi mkn kat bandar.. aku, dayah dan mak serta makcik timah cuma mkn bakso je..dan air kelapa.. rusydan mkn nasi campur.. sbb aku rasa kenyang lagi.. makcik timah ni rupanya buka gerai mkn juga.. sblh kedai yg kami mkn tu rupanya kedai dia tp sbb xde pkerja, dia pun tangguhkan dulu operasinya.. makcik ni ada kontark dgn kantin balai polis labuan serta kantin2 skolah yg lain.. byk income nya tu.. patut la kereta besar, slalu lak travelling.. huhuhuhu.. 

lepas makan tu, kami pun gi kompleks bebas cukai utk borong coklat2 trutamanya.. rusydan lak mcari rokok dunhill sekarton.. maklum la murah2 kan.. dah kul2.15.. feri pun dah sampai.. dayah dan mak pun ambil la coklat mana yg sempat sbb masa dah xde.. bgegas pula kami mnyorong beg2 baju utk ke tepi jeti tu.. nasib baik sempat.. klu ikuyt jadual, feri tu kul4 dah gerak.. huhuhuhhu.. so kami pun buat lambaian trakhir dan mgucapkan trima kasih pada makcik timah yg byk mbantu kami di labuan aritu.. nak dekat kul3 feri pun bgerak.. POOOOOOONNNN!!!


gambar: gini la keadaan kat tingkat atas skali.. ujan renyai2..


gambar: selamat tinggal labuan..

seterusnya kami akan ke brunei pulak.. ni kiranya pjalanan tanpa henti la ni.. so, kami terus ke limbang tanpa menyinggah ke rumah wpun aku lalu jugak kat lawas.. hehehe.. kami masuk ke sempadan brunei kecil (temburong) pada jam 6.40ptg.. dan kami sampai di limbang lbh kurg sejam lepas tu.. kami check in hotel mariner inn.. tmpt aku biasa menginap kalo ke limbang.. alaa, tmpt aku gi baru2 ni jadi pengadil tu le.. dah siap mandi suma, kami pun gi makan di open air.. mkn seafood lagi.. kali ni mkn  ikan sebelah bakar sambal..

esoknya kami bangun jam 6pagi.. bsiap2 dan breakfast di Adnan cafe.. mak mcuba laksa sarawak.. dayah mi kari.. aku dan rusydan nasi lemak.. dalam jam8 kami pun btolak ke BSB (bkn back street boys tapi bandar seri begawan hehehehe).. biasa la akan jumpa imigresen je kejenya.. boring btul.. bila dah masuk je brunei, baru rasa ok dan tenteram.. xde gangguan pengecop pasport lagi.. hehehe..


gambar: ni adalah pantai muara.. cantik.. xde sampah pun.. luas tempatnya..


gambar: mak dan dayah ambil angin.. setelah lama dok dlm kete..


gambar: tu la tandasnya.. rusydan sempat ber"sigup"..


gambar: rusydan dan mak di depan masjid paling glemer di brunei.. cantiknya masjiddddd..


gambar: avanza berehat amik angin kat dlm kawasan masjid..


gambar: aku di kawasan depan jerudong park yg tutup ari ni.. alahai..


gambar: ni gambar sesat.. mlm esoknya slps ke brunei, aku main badminton lwn kilang kayu.. aku tiada dlm gambar..


gambar: kuala penyu.. smasa laluan ke menumbok utk ke labuan..


gambar: sblum mnaiki feri ke labuan..


gambar: dayah dan adiknya sonok sgt naik feri.. hehe..


gambar: pmandangan kompleks bebas cukai labuan dan terminal bot labuan..


gambar: aku di dalam umah makcik timah setibanya kami..


gambar: klaparan mnunggu makanan laut ni.. sambil tgk AF7 final.. tp x tgk gak..


gambar: tpaksa buat mcm2 aksi utk lupakan psl klaparan sbentar.. hehehe..


gambar: dayah posing depan keretanya yg akan dibelinya ntah brapa tahun akan dtg..


kami pun mrayau2 la di dalam bandar seri begawan tu.. parkingnya mahal btul.. $1 sejam.. convert la duit kita.. hehehe.. nak bli minyak kete pun, harga lain.. x sama dgn kreta brunei.. harga kreta luar $0.87.. aku rasa baik aku isi kat limbang je nanti.. lagi murah.. harga makanannya pun 2 kali ganda dgn makanan kita.. sepinggan mi goreng mamak $4.50.. aiyoooo.. mahal tu.. leh mkn McD je klu cmni.. aku pun x biasa jalan kat BSB ni.. so bawa je la ikut signboard.. nsib baik la ok x sesat.. hehehehe.. rasa mcm nak ke miri tp jauh lagi.. so kami pun bbincang utk pulang terus ke lawas sbb kat BSB ni x brapa nak mnarik utk dilawati lain kali.. 

kami pun btolak utk blk.. dr brunei kul4 kot.. smpi limbang kul5.30.. smpi lawas kul 6.45 lebih kurang.. dan selamat la kami bjalan dari sarawak ke labuan dan dari labuan ke brunei.. hehehe.. 

wpun agak letih tapi aku enjoy sbb aku akhirnya bjaya memandu ke brunei yg besar tu..  brunei kecik biasa sgt dh..

tu je crita yg dpt aku kongsi wpun x brapa nak lengkap.. sbb aku pun buat blog ni kat skolah.. bkn ada byk masa kan.. tq sbb sudi mbaca.. bye..

wsalam..


BeDeZuP!!!

3 comments:

CINTAMANISZ Lite said...

amek gambar ngan kamera hp aje ke? naper x amek gambar 2-2 mkcik timah tu betul2? tak jelas aar muka mkcik timah labuan tu, hehe..

DeLLas said...

kat blog dayah ada kot.. cuba la tgk..

en_me said...

menarik teww.. tengah plan nak ke labuan very soon..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...