Saturday, December 5, 2009

Bukit Gambang Resort City

Assalamualaikum..

haaaa skali aku update blog, smpi 3 entry terus.. no mercy punya.. hahahaha.. ni cerita aku ketika berada di Temerloh.. Dayah berjanji nak bawa anak2 sedaranya ke Bukit Gambang untuk mandi kolam.. hehehe.. so kena la tepati janjinya.. musim2 ujan ni susah nak jangka bila turunnya ujan, bila berentinya ujan.. sbb cuaca mendung je.. kang x gi kang, x ujan lak.. kan payah nak merancang..

mak mentua aku memang ada di Bukit Gambang dah untuk menghadiri kursus kalo x silap dengan menaiki kenderaan Jabatan Pertanian.. so kami ni saja je la nak gi sana alang2 leh jumpa mak skali.. kan..

kami bertolak dalam jam 12.30 kalo x silap.. pastu singgah chenor dulu utk amik pakaian2 utk mandi nanti.. lepas tu singgah lak kat maran dalam jam 1.30 sbb lapar la pulak.. isi perut dulu.. kena kenyang2 dulu baru gi berendam.. kalo x nnti bertambah la laparnya dengan sejuknya lagi hehehehe..

dan kami tiba di Bukit Gambang ni dlm jam 2.45ptg agak2.. waktu tu ujan renyai2 la.. nasibbaik la dibenarkan juga kami masuk sbb x lebat kan...


gini la pemandangan taman tema air di Bukit Gambang ni.. ni aku tangkap utk gambar playgorund budak2 dlm air je.. maklum la kamera hp ni mana la dpt nak cover suma tempat..


kawasan ni dulu mungkin kawasan berpaya sbb di tepi kawasan ni ada paya atau tasik.. tgk air keruh tu tasik la tu.. kalo nak mandi tasik/paya tu x tmasuk pakej tau.. x payah bayar pun.. free je.. masuk ikut utan belah sana kukukukuku..


ni gambar nak masuk tempat tu le.. dah la dia cek beg.. x bagi makanan utk dibawa masuk kecuali air mineral hehehehe.. tegas tul.. alahh, org x ramai masa tu mmg la ada masa nak cek beg ye x.. maklum la aku pun masuk ptg dh.. kul 5.45 dah tutup tmpt ni..


ni apa namanya ek.. kalo kat waterworld afamosa dipanggil lazy river, sbb kat sana air slow.. kat sini x slow.. tgk tu berombak.. kalo naik pelampung tu x payah kayuh mmg lancar je perjalanannya.. hahaha.. syok2..


sungai ni akan melalui dlm terowong.. kat dlm tu konon2nya mcm kutub la.. ada asap2 sejuk, ada peguin dlm tu, ada air pancut dari atas, kiranya lain la sikit drp tmpt2 yg aku penah gi sblm ni (kcuali sunway lagoon x penah hayat aku masuk cuma tgk je dr atas tebing kat sunway pyramid)


kat jauh nun (pondok ni ada jual makanan) ada gelongsor utk budak2 kecik (yg bbadan kecik pun leh kot huhhuhuu).. tp gelongsornya standard la mcm org dewasa tp x byk sgt selekohnya dan x sampai 10 saat dah sampai air.. tp syok gak sbb aku pun teringin nak naik tp disebabkan lifeguard tu ada (kcuali kita memangku baby2 atau budak2 2-3 tahun naik leh la)


tu apa ek? ohhh.. tu la tmpt sewa pelampung.. rupanya x payah sewa pun xpe.. kalo sewa pun semata2 guna kat sungai tadi tu je.. sbb aku tgk setiap gelongsor2 dewasa mmg dah tersedia pelampungnya yg lebih kurang sama je (cuma kaler je lain).. so kalo nak naik leh je amik kat bwh tangga tu, naik tangga bawa pelampung, smpi bawah, simpan je kat tmpt yg kita amik tu.. kalo nak naik lagi, bawa je la smula naik atas.. tp syok la gelongsor sini.. mmg mencabar.. aku suka.. rasa nak gi lagi ngadap gelongsor je 1 ari hahaha.. ada 4gelongsor guna pelampung (single, double), ada 1 gelongsor kluarga (guna raft yg dah disediakan max 6org leh naik) yg mmg mencabar sampai kaksuri tu bapak penakutnya smpi menangis tanya bila nak sampai... hahahhaa.. melambung2 gak rupanya.. tapi gambar x dpt la aku nak tangkap sbb masa tu suma brg2 masuk almari..
oh, nak cerita pasal almari (locker) kat sana leh buka byk2 kali sbb dia guna jenis scan je trus terbuka locker kita tu.. benda scan tu mcm jam, mmg kita letak kat tgn mcm jam jugak.. scan tu kat 1 tmpt yg sm dgn org lain, cuma dia akan terbuka pada no locker kita je.. hahahaha jakun2.. aku pun byk kali main scan scan..
untungnya bila kita nak ambil brg byk kali..kan.. x la membazir asyik beli token je..



hah!!! budak bawah tu napa? rupanya nmpk ikan mengeluarkan air dr dlm mulutnya dan terus ke bawah.. kiranya budak tu tgh stanby la ek.. hahahaha.. kuat air tu, aku pun rasa nak tumbang kalo menahan air tu secara berdiri.. apa lagi budak kecik tu, ntah tertanggal kot suar dia hahaha..


antara signboard yg ada di situ...


muka keletihan org yg baru lepas main air.. leh bgurau lagi tu.. x letih la kot.. hahaha.. tp dlm kete suma lena malam tu.. kuikuikui.. drebar je yg x lena.. kalo x..........


jauh nun tu namanya coco beach.. biasa la tmpt main ombak.. kuat tul ombak dua.. sampai la ke hujung tmpt cetek tu pun terasa ombaknya.. leh melambung2 kalo naik pelampung tu.. lanskap dia pun lawa la..


nmpk x pondok wakaf yg bderet2 belah kiri tu? tu bknnya free tau.. sewa tu.. kalo nak guna kena bayar brapa ntah tp kalo siap pakej makan, rm42 gak tmasuk deposit kalo x silap.. hahaha.. kalo rasa2 byk brg dan ada org nak jaga tmpt kita tu, leh la sewa kat situ je.. mana tau nak baring2 dulu, pastu sambung mandi smula.. kannnn..


we are cashless park.. maknanya, kalo masuk dlm tu dan nak sewa atau beli apa2, cuma scan je tag tangan (wristband) kita tu.. tapi sblm tu kita kena la reload rm50 ke, rm100 ke, rm20 pun leh.. bila kita guna, dia potong je harga berkenaan.. so kalo ada lebih, kita leh tuntut balik duit kat kaunter utama.. kalo x cukup pulak, leh je reload kat tmpt reload.. so x dpt la pekerja2 tmpt ni nak seleweng duit hahahaha..


setelah letih bermain air, kami bersiap2 utk balik.. ni la syg aku ni dgn manjanya bermesra dgn tiang.. untung tiang.. huhuhuhu


brg kat gift shop sini juga bpatutan.. aku leh la dpt beli baju yg bharga rm9.90.. lawa gak.. hahaha.. aku beli pun sbb dayah ni lupa bawa baju salin utk aku..

knapa ada 2 org je budak2 ni? mana Hanaan? nak tau kat mana? sebok dia nmpk aku nk tgkp gambar, dia menyorok blakang peguin tu hahahaha...


ni la antara harga2 yg patut dibayar kalo nak guna..


aik, buatpe kat sini? ni la ruang legar resort tempat penginapan..


oooo rupanya toknya tgh menunggu cucu2nya di sini.. aku dan rusydan dtg naik kereta je.. dorang yg lain belum lagi btolak sbb dorang naik keretapi.. hehehehe.. jadi kami hentam dulu makanan yg telah dibeli oleh mak mentua aku ni.. TQ TQ.. mmg lapa masa tu.. mak amat memahami keperluan perut kami hehehe..


antara bangunan2 yg bleh disewa umahnya, biliknya dan dewannya.. rm450++ serumah x salah aku tmasuk breakfast 4org dan masuk taman tema 4org..

ada berani nak dok sini? ada paintball, ATV, kuda, kereta kuda, game2 komputer dan kolam renang.. tu yg aku tau.. yg xtau, mmg la aku x cerita pun.. kang kata memandai2..



hah.. punya la lama aku tggu smpi leh snap2 gambar ni, baru la kretapi tu sampai.. rm1 sorang dr taman tema ke resort ni.. padahal dorang je yg naik pun.. hahahaha.. xde org lain dah.. dah ptg sgt..


sonoknya dorg naik kretapi.. ntah2 dah suh anta smpi tmerloh kot.. hahaha..


sampai je kami kat temerloh, abg tasyrif pun belanja la kami makan kat tmpt yg leh la dikatakan kalo aku xtau, mmg x masuk sbb mcm mahal je hahaaha.. mahal la gak sbb jumlah smua lebih kurg rm98.. makanan western.. mana xnya.. ada ikan salmon la, nasi cheese la.. tp ada gak yg makan mi udang dan nasi goreng USA hahahaha..


ni budak yg plg last makan.. tp ye la, dia gak yg paling lmbt smpi makannya hahaha.. tp mcm sedap je burger yg dia makan.. nnti aku nk makan la.. burger dia ada 1telor, 2 daging, 2cheese.. pastu ada fries dan apa lg 1 ek? rm5.50 je.. hahaha.. mahal lagi McD.. bertingkat2 burger dia.. lagi satu, dia ni lambat abes makan sbb adik dia termuntah dekat dgn dia.. tkena la kaki dia, kena lak gi basuh dulu kaki kat toilet baru leh sambung makan..

huhuhu..
tu je la cerita aku..
kalo nak lagi, tggu la..
ek!!!

3 comments:

CINTAMANISZ Lite said...

seronoknya.....

kitorang je cuti sekolah kali ni belom berkesempatan nak berendam kat mana2 pool lagi termasuk ler sungai yg bernama burmesse pool tu, hehe..

murah ler bege raif tu..berlapis2 pun baru lima hengget lebey aje..

amek gambo guna kamera hp aje? kamera betuinya mana? takkan miss in action lagik?? hehe..

CINTAMANISZ Lite said...

owh...gambo yg guna kamera betoiii tu dyh wat stok utk blog dia ler yek?? hehe...

DeLLas said...

ha.. tanya pastu jwb sendiri kan bagus tu hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...