Wednesday, September 1, 2010

Perjalanan ke Kuching..

Salam..

ni lagi sbuah diari aku ktika PSKPP 2010 yg blangsung di Kuching, Sarawak.. sperti biasa la aku ni dah 3tahun bturut2 mwakili BAHAGIAN LIMBANG (gabungan daerah Limbang dan daerah Lawas) dalam acara bola sepak tapi kali ni acara futsal je disebabkan bola sepak tidak dihantar oleh pasukan PSKPP Limbang.. alasannya xde bajet..

bagi yg belum tau, PSKPP ni adalah Persatuan Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pelajaran.. kalo x silap aku la kan.. sila betulkan jika aku salah.. mula2 ptandingan ni dijalankan peringkat daerah.. maknanya stiap zon akan btanding.. pastu peringkat bahagian di mana pasukan daerah btemu sesama dorang dalam bahagian.. so skang ni aku main di peringkat negeri la kiranya ni..

jadi nama aku pun tpilih dlm byk2 org ahli PSKPP di Limbang ni.. jadinya aku pun sedikit rasa bangga la sebabnya ada gak org smnjung tlekat dlm acara futsal nih.. dan aku la satu2nya org smnjung.. hihihi..

aku sebenarnya dah gi training awal sminggu dr tarikh pergi ke Kuching.. training di Limbang dan tido kat umah MAKSAK.. free of charge.. cuma kna bsabar la tido atas tilam plg nipis di dunia dan dah bkepam tuh.. kalo nak sedap, bw la tilam sendiri.. hahaha..

aku gi naik moto je masa training.. sian lak dayah tu gi sek naik moto.. biar la aku yg bawa moto sbb aku lelaki kan.. lgpun tambang feri myeberang sungai pun murah 4kali ganda..


gini la keadaan aku waktu tido kat umah MAKSAK.. ada yg sempat online.. ada yg tido.. ada yg kuar minum.. aku x bawa laptop sbb takut brg2 bharga ni hilang.. umah MAKSAK ni bknnya penah bkunci pun.. hehehe..

training sminggu di Limbang ni mbuatkan aku rasa relek sikit sbb x payah gi sekolah ngaja.. hahaha ni la yg plg disukai ckgu2 mcm aku ni dpt mlepaskan diri drp memikirkan hal skolah yg bleh stress bhari2..

dan aku akan dpt bcuti lebih dr 2minggu sbb pjalanan ke Kuching yg bgitu lama.. meh ikuti kisah pjalanan aku ke Kuching..


jam 7pagi.. dari Limbang.. naik bas persiaran yg didatangkan khas dr brunei 2buah.. ni sbbnya dorang pihak Miri xnk susah2 buat 'paspot' utk bas.. kami btukar bas di sempadan Miri je nnti.. Limbang ni sewa bas persiaran dr Miri.. bas ni cuma transit je la..


aku dgn paspot baru aku.. yg lama dah abes muka surat.. byk btoi bjalan msuk negara org nih!!! chaittt!!! hahaha.. nih dalam bas Brunei lagi.. tgk la berbalut2 tempat duduknya.. hehehe..


aku dah sampai Sg.Tujoh (Miri) dan nak gi cop pasport dulu.. sblmnya tadi, kami suma pindahkan bag dulu ke bas yg bakal kami naik smpi la ke Kuching nnti.. tu bas kat blakang tu la.. hahaha.. bas Brunei dah balik dah..


hah.. bmula la pjalanan yg jauh.. dalam jadual, kami akan sampai ke Sarikei dan bmalam di situ dulu.. aku dok kat 2nd blakang sbb depan2 dah diduduk dek bola sepak veteran dan poco2.. adeh deh deh.. mlambung2 la aku nnti..


gini la pmandangan dlm bas..


sambil2 tu aku ilangkan boring gi kaco orang.. dan jugak gi buat mejik.. hahaha..


ni dah sampai Selangau kalo x silap.. restoran ala2 tempat bas ekspess suka bhenti.. makanan ala2 x halal gitu.. sapa la nak makan.. driver je la yg syok mkn.. hehehehe.. bgambar sama2 team futsal n bola sepak veteran..


oh dah sampai Kompleks Belia dan Sukan di Sarikei.. ada asrama di situ.. jadinya kami menginap di situ utk 1 malam.. punya la lapo perut.. nasib baik manager paham dan gi beli utk kami nasi goreng kampung.. sedap jugak tp sbungkur sorang je la kan.. gambar tu dah pagi sbenarnya.. aku dah mandi pun masa tu..


kami bersarapan di Sarikei.. bdekatan dgn stesen bas Sarikei la ni.. tepi sungai.. lebih kurang stesen bas Bentong je la tempat ni..


pmain bola sepak veteran



nak order benda ek? apa yg sedap kat sini?



ni la kedai yg btuah dgn kunjungan kami pd pagi2 ari.. dia pun x abes memasak lagi tu.. tapi xde nasi lemak.. yg ada goreng2 je.. adeh deh dehhhh!!!!



jeti Sarikei..



benti kencing.. hehehe.. tp x kencing..



makan di Serian.. 



pas makan, brehat2 di taman pulak.. depan tandas awam Serian hahahaha..



bgambar lagi.. sbelum mneruskan pjalanan.. 



xde apa2.. cuma ttarik dgn nama haji tu hehehe.. tringat pada man belon..

lamanya pjalanan kami tu brapa jam ek? dari Limbang ke Sarikei 7.00pagi sampai 10.00 mlm.. dari Sarikei 7.00pagi sampai Kuching 3.00petang.. 23jam kot.. dlm bas..  bengkok tulang blakang aku hahahaha..



ohhh.. dah sampai ke tempat penginapan free kami iaitu di Sek.Men.Vokasional Sejingkat, Kuching.. alahai.. dok dalam bilik bacaan je kami2 ni.. hahaha.. hamparkan tilam dan itu la tempat kami dlm bberapa hari ni kat sana.. adududududu... 

mungkin x dpt nak buat apa lagi.. sbb masa tu pun bkn cuti skolah.. plajar asrama pun mmg hak dorang utk tido dlm bilik dorang.. kan..



petang tu kami training skejap utk mgeluarkan peluh.. pada malamnya, aku, Nujaimi da Rapawi gi ke Benteng di Satok utk makan malam kami.. 



ni la keadaan di sana.. leh plak jumpa 3org bekas plajar SMK Lawas kat sana.. aiiii keciknya Sarawak.. huhuhu..



aku makan nasi ayam penyet je.. tu pun lambat baru sampai.. lembab btul servis gerai tu..



kami jalan2 lak pastu di bandar Kuching.. oooooo.. kami leh jalan2 sebab Nujaimi ni ada adik dia punya kakak angkat punya kreta.. hehehe.. paham x? kete viva.. jadi la tu.. minyak pun jimat.. maknanya kami akan mperhambakan viva ni selama bbrapa hari kami kat sini la.. hahahaha..



dari sini pun dh tau kete ni milik ppuan..



di Water Front, Kuching.. bsama Rapawi.. mblakangi bangunan Dewan Undangan Negeri di seberang sungai Sarawak ni..


ohhh.. tu kat sberang sungai gak.. umah Yang Di Pertua Negeri Sarawak..



Cruise.. stakat lalu sungai ni je.. naik kena RM30.. dalam sejam kot.. aku lupa la.. tapi blum kira makan kat dalam lagi.. harga lain la kot.. cruise ni pusing2 situ je.. bsama Nujaimi..



training waktu pagi di sek tu.. penatnya.. panas lg.. makin hitam la aku..
sambil2 tu tggu nais lemak yg aku order.. ntah brapa jam baru sampai.. lembab gila kantin sek nih..



tengahari.. kami ke Plaza Tun Jugah.. gi kat food court.. hadoii.. makan apa yg aku x penah makan.. so makan la nasi ayam percik hotplate nih.. ntah apa la rasanya..



lepas je makan, kami terus gi Stadium Negeri Sarawak.. ada acara pembukaan rasmi PSKPP kat situ.. ada pbarisan lintas hormat.. tapi baru 4org yg ada kat  situ.. jd kami pun cepat2 masuk barisan..



masa kat sini la baru jumpa kgkwn.. tp x plak aku nak amik gambar dorg.. hahaha.. xpe la.. jnji aku ingt muka dorg.. ada yg wakil olahraga, bowling.. ada gak ek sukan2 tu utk PSKPP ni.. dulu2 xde.. ye la.. mybe sbb Kuching yg jd pganjur..



ketika dah lintas hormat dan sedang bbaris di tgh pdg..



antara pegawai JPN yg hadir.. Pengarah sedang berucap..



sesi pengarah bertemu stiap pgurus kontinjen.. tapi cikgu yg mwakili acara poco2 yg ke depan utk bsalam.. hehehe..




ada plak ptunjukan pancaragan serta mcm2 la yg bkaitan.. mula2 ok.. kalo dh lama sgt boring lak jadinya.. benda brulang2 ituuuuuuuuuuu je.. hehe..





pastu ada plak acara olahraga PSKPP.. x smua acara ada.. balapan je kalo x silap.. lgpun kami x lama dok situ.. sbb pastu nak gi tgk veteran bola sepak yg sdg btanding..



ni la veteran yg sedang braksi.. di Maktab Perguruan Batu Lintang, Kuching.. sambil2 jalan2 tu kami dok la tgk bola dulu.. sokong team Limbang.. baru ada smgt 1Limbang hehehe..



bila match dah abes, kami pun gi cari mkn plak.. ni la kete yg bkhidmat dgn kami spanjang brada di Kuching.. jimat minyak.. hehe



kami ke Barok.. di seberang water front.. si Nujaimi ni kata Barok tu nama kedai ni.. hehehe.. kedai yg ala2 tradisional.. 2tingkat.. binaan lama.. kayu kayan jadi dinding dan tiang.. ada yg bsila.. ada yg dok atas krusi.. lampu pun romantik.. hahaha.. kami makan 1set utk 4org.. kiranya lauk pauk mmg tmasuk 1set tu la..



ni la kedainya..


keesokkannya (Jumaat), bmula pjuangan kami di Sport Arena, Kuching.. seawal 7pagi kami btolak tanpa minum atau makan.. smuanya tgesa2.. sampaikan makan megi cup je.. huhuhuhu.. klaparan btoi..



stelah warm-up, apa2 je la, pastu kami pun bsiap sedia utk plawanan ptama.. lawan Bintulu.. emmmm.. bgambar dulu..
berdiri dari kiri: Nujaimi, Ikhra, Indra, Zul, Suelli, Maidin (manager)
duduk dari kiri: Hj Anizan, Sebastian, Rapawi, Wini dan aku..




dan dlm plawanan ni kami menang 3-1..



dan sterusnya kami btemi Samarahan.. kami kalah 4-2.. hahaha.. amik lewa lagi.. padan muka kami..



pusingan kedua, kami btemu Betong.. kami menang 5-1 dan kami btemu Miri.. menang plak 1-0..



dan sampai la ke final.. Limbang vs Sarikei.. hahaha.. lucu plak kami.. final ni mcm x pcaya kami mudah menang 7-0.. dan akhirnya kami ditabalkan juara.. x penah aku dapat apa2 sejak 3tahun mwakili Limbang.. ni la hadiah susah payah kami yg training punya la lama bwh panas terik.. x sia2.. hehehe..


ni la medal yg aku terima.. hehehe.. kena simpan nih!!!



hehehe.. ni kami ke seberang bandar Kuching.. sbrang water front la ni.. ada medan selera kat situ.. manager nak blanja kami makan.. hahahaha.. x sia2..



kena baik2 dgn drebar.. kang dia x nk bawa aku jalan2 plak kn.. hehehe..



ni la makanan yg dah slesai dorg tibai.. sama la dgn aku.. tp aku rugi sbb x order gelas besar hahaha..



gini la.. dah malam pun kat sini.. baru kul 6ptg ni.. errppp!! kenyang dah..



kami balik ke tempat penginapan.. mandi2.. slesai suma, kami pun nk tgk ptandingan karoke PSKPP.. hmmm.. dlm dewan ekon.. hahahaha segar rasanya.. lagi2 dh byk terima ucapan tahniah drp rakan2 spjuangan.. hmmmm.. dgn relek kami tgk org karoke.. tu psembahan drp plajar (selingan) yg mmg biasa buat psembahan smpi la kat istana budaya tu.. mmg mantop la.. hahaha tgh nyanyi hati kama tu agaknya..



esoknya, kami shopping ikan terubuk plak.. hehehe.. kat Pasar Satok.. byk ikan ni segar2 lg.. jadi aku pun beli la byk2 utk kwn2 yg dah memesan awal2 kat aku.. kakak aku pun pesan tapi kmarinnya aku dah pos.. ni kiranya 2nd round la aku ke Pasar satok ni..



haha.. byk x?ada la 20ekor dlm kotak ni.. yg mmg dorang bungkus khas utk plancong2 mcm aku ni.. free je..



malam tu kami makan lg.. hahaha.. gila btol.. bila dah champ ni, hati riang, makan pun slera.. ni la medan Hamidah milik Baitumal Sarawak kot.. so org2 Islam je la yg bniaga..



ooooppp.. sbelum tu kami men boling dulu kot.. gambar pun x bsusun masa aku upload ni.. mls sbenarnya.. adeh deh dehhh..



gitu la crita aku di Kuching.. dan kami balik ke Limbang pada pagi2 Ahad tu.. jam 4pagi dah btolak.. tapi kami transit di Miri dulu.. tido kat Pkampungan Petronas.. malam tu kami pkena nasi lelapan.. huhuhu.. kekenyangan makan nasi lelapan tu.. kat smnjung ada x? aku pun x brapa nk tau.. penuh dgn ulam2an dan ayam yg besor.. rm8 1set..

esoknya hari isnin, kami btolak dan smpi di Limbang jam 1petang.. hehehe.. terus aku tumpang ckgu Bahrin yg sama2 otw ke Lawas.. sampai Lawas jam 3kot.. hehehe.. ok la.. tu je crita criti aku..

smoga succes hendaknya..

2 comments:

DaiADellas said...

Bercerita dengan semangat dan bangga!! haha

ALoNa Cintamaniszlite said...

best..best..
walaupun tak gi..tp bila baca citer dan tgk gambo2nya..leh ler tau camne perasaan awak, hehe..

erm..percaya pulak kakak angkat adik kawan awak tu bg pinjam viva dia. Dh kamcing kot dorang?? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...